Wat we doen

Video afspelen

Wie het doen

Hans Zaaijer, Arts-microbioloog

Levens redden met Big Data

“Mijn droom? Nederland behoeden voor bekende en nieuwe virussen. Doordat we steeds beter begrijpen wat er in het lichaam gebeurt, tot op moleculair niveau. Dankzij bijvoorbeeld onderzoek naar antistoffen. Zo kunnen we te veel, te weinig of verkeerd gerichte immuunreacties bijsturen. Met Sanquin Research Fund kunnen we deze kennis en technieken nog verder brengen.”

Voor wie we het doen

Manjo’s droom?

”Zorgen dat ik, mijn naasten en heel Nederland gezond blijven.”

“Mijn moeder is net als ik bloeddonor. Zij kreeg op een dag een bericht van de bloedbank: er was iets mis met haar bloedwaarden. Na medisch onderzoek kwam mijn moeder erachter dat zij een ontsteking had in haar dikke darm. Colitis ulcerosa. Ze had er zelf nog weinig van gemerkt, maar uiteindelijk moest ze veel behandelingen en operaties ondergaan. Dankzij haar donorschap is het tijdig ontdekt en konden ze snel de eerste stap zetten.”

Wat we nodig hebben:

Met uw donatie aan Sanquin Research Fund kunnen we nog meer onderzoek doen naar bloed. Om donors vroegtijdig te waarschuwen, maar ook om nieuwe of opkomende ziekten vroegtijdig signaleren. Zo voorkomen we dure behandelingen of extra druk op de zorg.

Levens redden met Big Data

Honderdduizenden mensen geven regelmatig bloed bij de bloedbank van Sanquin. Van al deze donaties legt Sanquin op een veilige manier veel informatie vast. Die data bieden een schat aan inzichten over de gezondheid van de gemiddelde Nederlander. We kunnen zien hoe immuniteit zich ontwikkelt, zoals bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie.
Maar het grootschalig analyseren van bloed kan er ook voor zorgen dat we nieuwe of opkomende ziekten vroegtijdig signaleren, zodat snel ingegrepen kan worden en we dure behandelingen of extra druk op de zorg voorkomen. Onderzoekers van Sanquin staan dan ook te trappelen om dit onderzoek de komende jaren verder uit te bouwen.