Wat we doen

Video afspelen

Wie het doen

Gerald de Haan, Directeur Sanquin Research

Kanker genezen met bloed

“Mijn droom? Kankerpatiënten behandelen met lichaamseigen bloedcellen, effectief en zonder bijwerkingen. Door lichaamseigen bloedcellen op te leiden tot soldaten en deze vervolgens weer in het lichaam in te spuiten, waar ze de tumor te lijf gaan. Ons onderzoek is gericht op ontdekkingen en op de toepassing van deze nieuwe mogelijkheden.”

Voor wie we het doen

Heins droom?

”Zorgen dat nog meer mensen met een tot nu toe moeilijk te genezen vorm van kanker behandeld kunnen worden met t-celtherapie”

Tegen alle verwachtingen in genas Hein van een zeer agressieve vorm huidkanker, met behulp van t-celtherapie.

“Mijn leven is compleet veranderd. De artsen vertelden mij dat ze niets meer voor me konden doen, en twee jaar lang was ik bezig met afscheid nemen en afsluiten. Als je dan te horen krijgt dat je beter bent, is dat geweldig. Ik ben anders gaan nadenken over dingen, geniet enorm van de momenten met mijn gezin en vrienden.”

Wat we nodig hebben:

Sanquin Research doet onderzoek naar behandeling met eigen cellen. Met uw steun aan Sanquin Research Fund kunnen we meer onderzoek doen naar deze baanbrekende behandeling van kanker waardoor nog meer mensen zoals Hein volledig kunnen genezen van kanker.

Kanker genezen met bloed

Afweercellen kunnen kankercellen precies herkennen en doden. Vaak zitten deze afweercellen in tumoren, maar slagen ze er niet in om die tumoren af te breken. Of ze raken voortijdig uitgeput. Maar de afgelopen jaren zijn spectaculaire resultaten geboekt. Door afweercellen in het lab op te kweken en daarna in te spuiten bij de patiënt, verdween de tumor bij een deel van de mensen met een tot nu toe onbehandelbare vorm van kanker.

Er zijn daarmee veel nieuwe inzichten verkregen die ons kunnen helpen om de effectiviteit van deze celtherapieën tegen kanker te verhogen. Onderzoekers van Sanquin willen methoden ontwikkelen waarmee de opgekweekte afweercellen goed in de tumoren kunnen functioneren en niet uitgeput raken.