Wat we doen

Video afspelen

Wie het doen

Eszter Varga, Postdoc researcher

Bloed op maat voor iedereen

“Mijn droom? Over 20 jaar krijgen alle patiënten bloedtransfusies met rode bloedcellen die in het lab gekweekt zijn. Elk zakje exact afgestemd op de bloedgroep van de ontvanger, zodat er geen afweerreactie kan optreden.”

Voor wie we het doen

Nimisha’s droom?

“Dat ik een bloedtransfusie krijg met rode bloedcellen die in het lab gekweekt zijn”

“Ik heb thalassemie, een erfelijke bloedziekte waarbij de rode bloedcellen minder lang leven en minder goed in staat zijn om zuurstof te vervoeren. Het maakt me moe, heel erg moe. Maar elke drie weken krijg ik een bloedtransfusie en stroomt het leven letterlijk weer bij me naar binnen. Dit kan vooralsnog alleen dankzij bloeddonors.”

Nimisha (34) krijgt haar hele leven al bloed en is alle donors levenslang dankbaar. Maar stel je eens voor dat er op grote schaal kweekbloed geproduceerd kan worden? Hierdoor kan Nimisha er 100% zeker van zijn dat het bloed dat zij ontvangt niet door het lichaam wordt afgestoten.

Wat we nodig hebben:

Met uw donatie aan het Sanquin Research Fund kan Sanquin Research een klein formaat bioreactor aanschaffen om zo op grotere schaal veilig kweekbloed te kunnen produceren.

Bloed kweken in het lab

Sommige patiënten hebben regelmatig een bloedtransfusie nodig. Maar hoe vaker iemand bloed van een ander ontvangt, hoe groter de kans dat dit door het immuunsysteem wordt afgestoten. Hierdoor kunnen deze mensen niet geholpen worden. Maar voor hen is er hoop. Onderzoekers van Sanquin zijn er in geslaagd bloed te kweken in het lab. Deze doorbraak maakt het mogelijk om voor patiënten bloed te maken dat niet meer verschilt van hun eigen bloed. Helemaal op maat dus! Momenteel kunnen alleen kleine hoeveelheden kweekbloed geproduceerd worden. Om op grotere schaal veilig kweekbloed te kunnen produceren hebben we een klein formaat bioreactor nodig waarin we kunnen testen hoe we de rode bloedcellen zo efficiënt mogelijk kunnen kweken.