onze dromen op een rij

Hans Zaaijer Arts-microbioloog

Levens redden met big data

“Mijn droom? Nederland behoeden voor bekende en nieuwe virussen. Doordat we steeds beter begrijpen wat er in het lichaam gebeurt, tot op moleculair niveau. Dankzij bijvoorbeeld onderzoek naar antistoffen. Zo kunnen we te veel, te weinig of verkeerd gerichte immuunreacties bijsturen. Met Blood For Life kunnen we deze kennis en technieken nog verder brengen.”

Eszter Varga Postdoc researcher

Bloed op maat voor iedereen

“Mijn droom? Over 20 jaar krijgen alle patiënten bloedtransfusies met rode bloedcellen die in het lab gekweekt zijn. Elk zakje exact afgestemd op de bloedgroep van de ontvanger, zodat ergeen afweerreactie kan optreden.”

Daphne Thijssen Directeur Sanquin Bloedbank

Mensen voorgoed genezen

“Mijn droom? Binnen 20 jaar patiënten met aangeboren bloedziekten genezen door gentherapie. Ze krijgen dan hun eigen gerepareerde stamcellen ingebracht zodat ze zelf in staat zijn om gezond bloed te maken waardoor ze niet langer afhankelijk zijn van transfusies.”

Gerald de Haan Directeur Sanquin Research

Kanker genezen met bloed

“Mijn droom? Kankerpatiënten behandelen met lichaamseigen bloedcellen, effectief en zonder bijwerkingen. Door lichaamseigen bloedcellen op te leiden tot soldaten en deze vervolgens weer in het lichaam in te spuiten, waar ze de tumor te lijf gaan. Ons onderzoek is gericht op ontdekkingen en op de toepassing van deze nieuwe mogelijkheden.”