Sanquin Labsessie

Een initiatief van het Sanquin Research Fund

Woensdag 11 oktober 2023 15.00 – 17.30 uur
Locatie: Sanquin, Plesmanlaan 125, Amsterdam

Samen innoveren voor een gezonde toekomst

Winst maken voor een betere samenleving, dat willen we toch allemaal? Steeds meer bedrijven kijken verder dan bedrijfsvoering gestuurd op euro’s. Het begint vaak met pioniers en early birds. En dan de springplank naar collega-ondernemers en grote groepen mensen. Zo ontstaan nieuwe ideeën en baanbrekende onderzoeken die leiden tot innovaties en state-of-the-art-oplossingen voor de vitaliteit en gezondheid van miljoenen mensen. Ook Sanquin Research is zo’n motor van vooruitgang, met unieke samenwerkingen tussen het bedrijfsleven en de wetenschap.

Tijdens de Sanquin Labsessie presenteren topsprekers hun inspirerende, innovatieve samenwerkingen aan de hand van drie fantastische cases. Hoe komen dit soort samenwerkingen tot stand, welke ervaringen hebben de organisaties opgedaan en wat zijn de lessen die ze met u willen delen? Dat doen zij onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Jaap Jongbloed. Hieronder vindt u het programma.

Programma

Ronald Plasterk,

senior Vice President
Science & Innovation CureVac
en oud-minister

Innovatie in de eeuw van de biologie

Voor een grote omwenteling zijn twee dingen nodig: push en pull. De 20e eeuw had als push de doorbraken in de natuurkunde. En als pull de wens van de wereldbevolking om uit de armoede te komen en een goed leven te leiden. Elektriciteit, de elektromotor, gloeilamp, computer en internet waren push; pull waren vervoer, huishoudelijke apparaten, telecommunicatie en vermaak via radio en TV. Nederland was dominant met Phillips, DAF, Shell en ASML.

De 21e eeuw is de eeuw van de biologie. De push is kennis van DNA, antilichamen en vaccins. De pull is dat mensen ouder worden en gezond willen blijven. Kanker, reuma en dementie zijn ‘onopgeloste’ ziektes. De uitdaging is te doen wat antibiotica hebben gedaan met voorheen levensbedreigende ziektes als longontsteking: methodes ontdekken om ze (grotendeels) te genezen.

Daphne Thijssen,

Directeur Sanquin Bloedbank

Mark Strolenberg,

VVD Tweede Kamerlid

Boy van der Velden,

Manager Business Development Post NL

Je ziet ze vliegen!

De juiste bloedproducten op het juiste moment op de juiste plaats. Met een stijgende zorgvraag en drukte op de weg een serieuze uitdaging. Medical Drone Service – een initiatief van ANWB en Post NL met o.a. Sanquin als consortiumpartner- wil niet alleen acute zorg en spoedtransporten, maar de hele logistieke operatie met medische drones in een landelijk netwerk organiseren. Veilig, bereikbaar en snel.

Gerald de Haan

Directeur Sanquin Research

Timo Keijzer,

Directeur Product Marketing Getinge

Heb je het niet, dan maak je het toch?​

Dat is wat onderzoekers willen voor patiënten met zeldzame bloedgroepen, voor wie nauwelijks passend bloed beschikbaar is. Sanquin en TU Delft hebben hun kennis gebundeld voor de bloedbank van de toekomst. In een 3D-geprinte Applikon disposable bioreactor van Getinge maken zij kweekbloed, waarmee naar verwachting al in 2024 de eerste minitransfusies aan vrijwilligers worden toegediend.

Marc van den Tweel

Directeur NOC*NSF

Van sportiefste land ter wereld naar een gezonde generatie

De sportagenda 2032: Nederland het sportiefste land ter wereld. En dan via de sportieve en beweegrijke generatie op weg naar de gezonde generatie in 2040. Oftewel van sport naar gezondheid en vitaliteit, waarbij het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en andere organisaties belangrijk zijn om een heel land in beweging te brengen.

Aanmelden

De Sanquin Labsessie op woensdag 11 oktober 2023 vindt plaats van 15.00 uur tot 17.30 uur op het hoofdkantoor van Sanquin, Plesmanlaan 125 in Amsterdam. De sessie is bedoeld voor beslissers en beïnvloeders uit het bedrijfsleven (CEO’s, managers, etc.). Na afloop is er gelegenheid tot napraten en netwerken onder het genot van een hapje en een drankje. Deelname aan de Labsessie is gratis.

U kunt zich hier aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en voorafgaand aan het event verdere informatie. Bent u dit keer verhinderd, maar wel geïnteresseerd in toekomstige Labsessies? Laat dan hier uw gegevens achter. We houden u dan graag op de hoogte.

✓ Valid number ✕ Invalid number
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Sanquin Labsessie is een netwerkinitiatief van het Sanquin Research Fund. Bij Sanquin Research zijn zo’n 200 medewerkers dagelijks bezig met levensreddend onderzoek naar bloed en bloedziekten. Het Sanquin Research Fund zamelt hiervoor geld in, zodat we dit belangrijke werk kunnen blijven doen. Kijk voor meer informatie op www.sanquinresearchfund.nl.